top of page

Om koldioxidförvaring

Ett av de framstående verktygen i klimatkampen är koldioxidförvaring, en teknik som erbjuder ett hopp om att minska de skadliga utsläppen och bromsa den pågående klimatförändringen.


Men vad är egentligen koldioxidförvaring?

Koldioxidförvaring, eller CCS (Carbon Capture and Storage), är en teknik som syftar till att fånga in koldioxidutsläpp innan de når atmosfären. Den fångade koldioxiden transporteras sedan till säkra platser för långsiktig lagring, vanligtvis under jord eller havsbotten. Genom att avlägsna och lagra dessa koldioxidutsläpp minskar vi mängden växthusgaser som når atmosfären och bidrar därmed till att bromsa den globala uppvärmningen.



Varför är koldioxidförvaring viktigt?

  1. Minskning av växthusgasutsläpp: Koldioxid är en av de största bovarna när det gäller växthuseffekten. Genom att effektivt fånga in och lagra koldioxid minskar vi de skadliga utsläppen och bidrar till att upprätthålla en mer hållbar balans i atmosfären.

  2. Bevarande av naturliga resurser: Genom att förhindra att stora mängder koldioxid släpps ut i atmosfären skyddar vi våra ekosystem och minskar påverkan på klimatet -avgörande för att bevara den biologiska mångfalden och undvika irreversibla skador på planeten.

  3. Stöd för övergången till förnybar energi: Koldioxidförvaring är inte en lösning i sig, men den kan fungera som en övergångsåtgärd medan vi ökar användningen av förnybara energikällor. Genom att minska de direkta utsläppen ger det oss mer tid att bygga och implementera långsiktiga förnybara energilösningar.

Trots sina fördelar möter koldioxidförvaring även kritik och utmaningar. Utmaningar som säkerhet och läckage, politisk vilja och ekonomi.

Koldioxidförvaring representerar en spännande möjlighet att minska koldioxidutsläppen och mildra de negativa effekterna av klimatförändringen.

Ytterligare ett steg är att inte bara förvara, utan att skapa s.k. kolsänkor. Kolsänkor fungerar som naturliga eller konstgjorda system som, förutom att lagra koldioxid, även fångar upp annan koldioxid. På så vis kan man använda olika typer av biomassa för att faktiskt skapa kolsänkor.


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page