top of page

Om Hållbar konsumtion så här efter julhelgerna

Att gå runt och ha ständig klimatångest är det inte någon som mår bra av - och det leder oftast inte till några egentliga positiva effekter på vårt beteende eller vår omvärld.

Istället kan man tänka sig att man redan från början gör mindre förändringar i sina konsumtionsvanor. Bara man börjar tänka i banorna på sin egen konsumtion gör att det får ringar på vattnet som förhoppningsvis sprider sig till både ens egna vanor men även genom att påverka andra omkring dig och även företagen som producerar det vi konsumerar.


Hållbar konsumtion innebär att göra medvetna val för att minska vår påverkan på planeten. Genom att välja produkter med låg miljöpåverkan, återvinna och minska avfall skapar vi en bättre balans mellan mänsklighetens behov och naturens resurser.

Ett annat begrepp inom konsumtions är Cirkulär ekonomi som går ett steg längre genom att främja återanvändning och återvinning av produkter. Istället för att köpa och slänga, uppmuntras vi att reparera och återanvända. Det här skapar en ekonomi där produkter inte längre betraktas som engångsartiklar utan snarare som resurser som kan återanvändas och återvinnas.

Att anamma hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi handlar om att göra små förändringar i våra vanor. Exempel på det du kan göra redan idag (eller kanske redan gör)


Bild på rea
Hållbar konsumtion


:

  • Välja lokalproducerade varor

  • Investera i kvalitet som håller längre

  • Sälja eller ge bort det du inte använder på en andrahandsmarknad

  • Laga istället för att slänga och köpa nytt

  • Använda s.k. produkt eller tjänstepooler - exempelvis bilpooler, verktygshyra, stadscyklar

  • Köp inte hem mer mat än du kommer att äta upp. Gå inte på matvarubutikens "köp 3 för 2"

  • ...

Genom dessa handlingar blir vi medskapare av en hållbar framtid.


Sammanfattningsvis är övergången till hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi avgörande för att bevara vårt ekosystem. Genom att göra medvetna val i vår vardag kan vi alla bidra till en grönare och mer hållbar framtid för kommande generationer.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


bottom of page